StronaMoja

Składniki:

*300g podgardla wieprzowego

*300g wątróbki wieprzowej

*500g łopatki wieprzowej

*500g wołowiny (pręga lub łata)

*100g suszonych grzybów

*2 cebule

*5 jajek

*2 czerstwe bułeczki

*100g smalcu

*po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych

*gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

*2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera 

*bułka tarta do wysypania formy

*plastry słoniny lub boczku do wyłożenia formy

 

Przygotowanie:

*Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe,      namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo             miękkie, rozpadające się

*Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut.

*Cebule obieramy - smażymy na złoty kolor.

*Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.

*Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim          razem na najmniejszych oczkach).

*Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca.

*Następnie dodajemy przyprawy oraz pianę z białek - delikatnie łączymy składniki.

*Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem ( lub obłożonych plasterkami boczku )



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl